Trainingsreglement BMX STARS.

Beste clubleden,

Elk jaar zijn er vragen ivm de afmetingen van BMX fietsen, cranks, verzet enz.

Dat is compleet normaal – iedereen denkt in het begin dat al die BMX-fietsjes hetzelfde zijn. Maar niets is minder waar. De correcte afmetingen van frame, stuur, cranks, verzet, banden maken een duidelijk verschil in functie van ieders leeftijd.

Onze kleine kinderen zijn niet in staat om zelf te oordelen over hun fiets; dat besef komt pas vanaf 12 jaar en ouder.

Daarom is het belangrijk om als ouder hier aandacht voor te hebben.

Uw beste advies – zeker voor de nieuwe leden – is altijd : praat voldoende met het clubbestuur, de trainers en andere clubleden.

Tijdens de trainingen observeren we wie bijsturing nodig heeft op vlak van materieel – steeds vrijblijvend zonder verplichting tot extra kosten, maar wel aanbevolen.

Voor de trainingen, graag aandacht voor volgende basisrichtlijnen :

Propere fiets

 • Je komt met een propere fiets naar de training, niet met ene waar de smurrie van de vorige weken nog aan kleeft
 • Dit is belangrijk, omdat je tijdens het reinigen van de fiets ook kleine mankementen opspeurt die je anders niet ziet en je kind in gevaar kunnen brengen
 • Het gaat niet om het allerlaatste spatje vuil. Wel om goed onderhouden materiaal, opgepompte banden en een goed werkende rem. Let daar op aub!
 • Ouders : leer de kids om zelf hun fiets proper te maken – het is de basis om respect voor het materiaal aan te leren!

Goed werkende rem

 • BMX fietsen hebben maar 1 rem (achterrem) en daarom is het cruciaal dat deze goed werkt onder alle omstandigheden, om ongevallen en gevaarlijke toestanden te vermijden
  • Check de rem van je fiets voor elke training
  • Indien niet goed (=je kunt het achterwiel niet blokkeren), vraag dan advies of ga naar uw
   lokale fietshandelaar om te herstellen

Goed opgepompte banden + reserveband

  • Te vaak zien we nog pilootjes met te slappe banden, vooral na de winter (elke band verslapt na een koude periode)
  • Richtlijn : 4-5 bar bij droog terrein. Bij regenweer en modder : 3 bar
  • Een lekke band kan altijd gebeuren – zorg daarom voor een reserveband zodat je geen hele training moet missen. Vraag advies bij het bestuur indien nodig.

Juiste afmetingen

 • Ervaren rijders/ouders weten welke maat fiets/stuur/cranks/banden/tandwielen er nodig zijn per leeftijdsklasse
 • Als basis, check : http://www.fccl.nl/images/PDF/Richtlijnen.pdf
 • Bij vragen of meer detail, praat met de trainers

Trainingen in Gent / Wachtebeke zijn enkel toegankelijk voor clubleden . Vergunninghouders van buiten de club vragen dit eerst via mail of telefonisch aan het bestuur en betalen hiervoor 25 euro voor een 5-beurtenkaart.

BMX recrea of UCI vergunning zijn toegelaten op de BMX piste.

Rijders onder 18 jaar mogen enkel aan de training deelnemen als er een verantwoordelijke begeleider aanwezig is !!!!!!!

Indien er vriendjes graag komen mee trainen die kunnen via mail vansaenjohan@skynet.be een inschrijvingsformulier proeflessen bekomen, deze zijn voor gratis 2 proeflessen, indien ze materiaal nodig hebben is het 10 euro voor een fiets en helm.

Op de parking wordt er niet gefietst en dit om ongelukken en beschadiging aan de auto’s te voorkomen , de verantwoordelijkheid is voor de piloot / begeleider/ouder , … .

Daarom hebben we beslist om de trainingen als volgt aan te passen:

 1. De piloten worden opgedeeld in een groep A en B.
  A = iedereen met competitievergunning (ongeacht leeftijd) + recreanten vanaf 12j en ouder
  B = recreanten -12j + beginners (ongeacht leeftijd)

  Iedereen zal door de club duidelijk in de A of B groep ingedeeld worden voor de rest vh seizoen 2019

  Op zich is dit niet nieuw, we delen de piloten tijdens de training altijd op in twee. Alleen wordt het nu “officieel” net zoal s in andere sporten tot welke groep je behoort.

  De trainers kunnen in de loop van het seizoen iemand van groep laten veranderen volgens eigen inzicht.

 2. De trainingsuren in Gent worden aangepast: van 18u30 tot 20u00

  Dat maakt het voor de ouders en trainers haalbaarder om op tijd in de Blaarmeersen te geraken. De tijd wordt opgedeeld in 3 slots van 0,5 uur:

  Van 18u30 tot 19u00 Voor iedereen (groepen A en B)
  Van 19u00 tot 19u30 Voor iedereen (groepen A en B)

  Er is dus om 19u00 aansluitmogelijkheid voor wie niet om 18u30 kan starten Groep B stopt om 19u30

  Van 19u30 tot 20u00 Enkel groep A

  Afhankelijk van je groep en start-uur, kun je dus 0,5u / 1u / 1,5u trainen, elke dinsdag en donderdag Voor de praktische organisatie:

 • de piloten nemen vooraf plaats in het park fermée naast de startberg en wachten daar op signaal vd trainers
 • na elk slot van 0,5 uur organiseren de trainers een wissel
 • het is dus verboden om zomaar op eender welk moment aan te sluiten bij een training! Dit kan enkel om 18u30, 19u00 of 19u30! Gelieve deze vaste tijdstippen te respecteren.

Deze regel gaat in vanaf 2 mei 2019.

De trainingsuren in Wachtebeke blijven onveranderd Elke vrijdag van 19u00 tot 20u30 (groepen A en B)

De trainingen worden steeds volledig gevolgd , enkel na toestemming van de trainer of clubbestuurder kan men de training later beginnen of vroeger verlaten .Opmerkingen of vragen kunnen gesteld worden voor of na de trainingen .

Ongehoord gedrag tegenover de trainer of andere piloten kan leiden tot uitsluiting van de training . Iedere rijder dient respect te tonen ten opzichte van trainer en andere piloten en voor hun materiaal Dit geldt eveneens voor de ouders van de rijders .

Enkel de trainer / bestuursleden beslissen hoe de training verloopt , niet de piloten , noch de ouders nog de toeschouwers. De trainingen zullen ook niet afhankelijk zijn van wie er mee traint . Tijdens de trainingen worden noch de ouders of toeschouwers toegelaten op het parcours .

De rijders willen we het volgende vragen :

 • Men zorgt altijd dat de BMX fiets netjes en in orde staat, zodat we geen tijd verliezen om aan de training te beginnen.
 • Frisdranken plaatsen we bovenaan de startberg .Na de training nemen we onze drank terug mee of indien deze leeg zijn laat ze dan achter in de pmd container.
 • Tijdens het warm rijden niet op de heuvels stil te staan .
 • De training niet te verlaten zonder de trainer te informeren .
 • Niet voor de startheuvel doorlopen / fietsen .
 • Altijd via parc fermé naar de startheuvel rijden of indien de trainer anders vermeld .
 • Laten wij jullie er op attent maken door een gevarieerde aanpak trachten wij optimaal verschillende technieken bij te brengen waarbij ontspanning en plezier niet uit het oog mag verloren worden .

Tijdens de officiële trainingen op zaterdag/zondag ( wedstrijd )is het verplicht om clubkledij te dragen. Zowel op dinsdag /donderdag/vrijdag kan men hier eens van afwijken , maar bij externe trainingen op andere locaties in clubverband gebruiken we onze clubtrui .Helm en handschoenen is verplicht , harnas is aan te raden

Leden die betrapt worden op het gebruik , verhandelen of in het bezit zijn van verboden of prestatie bevorderde middelen die voorkomen op de lijst van WADE zullen onmiddellijk uitgesloten worden uit de club .

Er mag door de leden , ouders of aanverwanten aan de club op geen enkele manier schade toe gebracht worden wat de goede werking van de club in het gedrang kan brengen of de naam van de club in een slecht daglicht brengt .

Enkel leden en/of de wettelijke verantwoordelijke van het lid kan zich richten tot het bestuur indien hij bemerkingen heeft op de werking van de club . Het bestuur zal hiervan nota nemen en indien nodig bijsturen .

Door betaling van het lidgeld verklaart het lid en/of wettelijke verantwoordelijke van het lid zich automatisch akkoord met inhoud van het trainingsreglement .

Veel succes aan iedereen, recreatief en competitief.